Vita-Lea untuk Thalasemia

S : Customer saya memang ambil set hamil bermula dari mengandungkan anak ketiga. Sekarang dia mengandungkan anak yang ke-4 dan masih meneruskan dengan mengambil set hamil. 

    http://artikelsihat.blogspot.my/2010/09/talasemia.html

Baru-baru ni dia bagitau, dia adalah Thalasemia Minor dari anak yang pertama lagi. Macamana ye sebab dia consumed Vita-Lea. Nak suruh stop terus ke makan Vita-Lea tu?


J : Thalasemia adalah sejenis blood disorder yakni ada masalah pada darah iaitu hemoglobin tak terbentuk dengan sempurna.

Berbeza dengan orang biasa yang anemia, orang biasa anemia sebab hemoglobin mereka rendah, tetapi orang Thalasemia, anemia disebabkan hemoglobinnya tak sempurna.

Thalasemia ada dua jenis iaitu alpha dan beta. Kedua-duanya itu adalah berbeza, satu pembawa dan yang satu lagi adalah penghidap. 

Minor bermaksud carrier (pembawa); dan Major pula adalah penghidap. 


Bagi orang biasa, boleh amik 2 biji Vita-Lea (untuk dapatkan iron) tapi Thalasemia Major tak boleh disebabkan:-

  • Iron takkan membantu untuk hemoglobin mereka sebaliknya ia circulate dalam darah mereka. Iron berlebihan ini boleh memberi kesan buruk pada kesihatan.


  • Thalasemia Major memiliki masalah iron overload, jadi mereka ni memang sah-sah tak boleh makan Vita-Lea kerana, di dalam badan mereka sendiri sudah mengandungi kandungan iron yang amat tinggi. 


  • Thalasemia Minor (carrier) juga ada free iron dalam tubuh mereka tapi kalau hemoglobin mereka terlalu rendah, mereka boleh amik Vita-Lea (untuk iron supplement). Vita-Lea tiada masalah dengan pembawa atau Thalasemia Minor. Jadi, mereka boleh teruskan consume dengan 2 biji Vita-Lea setiap hari.     http://artikelsihat.blogspot.my/2010/09/talasemia.html


Sedikit info tentang thalasemia. 

   www.slideshare.net

    www.slideshare.net

   www.slideshare.net

   www.slideshare.net

    www.slideshare.net


   www.slideshare.net


Hak Milik Mawar Melati 2015. Powered by Blogger.