Persediaan Elakkan Batuk & Selesema di Musim Jerebu




"Mama, Ujang tau camne jerebu terjadi".
Sambung ujang lagi "Jerebu tu terjadi sebab jem (kesesakan lalu lintas), kan mama?".

Alhamdullillah bijaknya anak mama ni, puji Melati dalam hati. 


Hari ni bacaan indeks pencemaran udara di Putrajaya makin meningkat kepada 161 berbanding semalam. 





Mata ni da terasa berhabuk sangat, berair dan pedih-pedih. Tekak pula terasa kering dan gatal-gatal. 


Ada kawan Melati, hampir sesak nafas semasa on the way pulang dari Yong Peng, Johor ke Putrajaya dengan menunggang motosikal semalam. 




Kalau hidung da mula berair dan kerap bersin tu, sah-sah itu tanda-tanda nak terkena selsema. 


Tanda sistem imun badan kita sedang berlawan keras dengan radikal bebas. 






Sekiranya kulit mula terasa gatal-gatal dan dada semakin bertambah sakit, baik berjumpa doktor seberapa cepat yang mungkin. 


Bimbang lain pulak yang terjadi nanti.

Melati da bersiap sedia dengan vivix. Hari-hari ambil vivix. Itula suplemen Melati. 



Ujang Syanaz, Melati da consume dengan Vitalea for Kids dan Mealshake setiap hari. 

Setakat ni, sepanjang seminggu ni Ujang Syanaz masih ok lagi. 

Alhamdullillah. 

Kalu da mula batuk-batuk, Nutriferon ciptaan Dr. Kojima tu pun ada. Mencegah tu kan lebih baik dari mengubati.



Macamana Jerebu Terjadi?


Jerebu ni adalah kelompok habuk halus yang mengandungi gas karbon monoksida, sulfur dioksida, nitrogen dioksida dan segala gas yang berbahaya yang terapung-apung dalam udara. 

Ia terhasil daripada pembakaran yang dilakukan secara terbuka, asap dari kilang-kilang dan juga asap dari kenderaan.

Jerebu ini telah menyekat pancaran matahari ke bumi dan secara tak langsung ia juga telah mengurangkan jarak pandangan mata kasar kita selain boleh menjejaskan tahap kesihatan tubuh badan kita. 


Siapa yang Berisiko Terhadap Jerebu ni?


Jerebu ini amat berbahaya kepada :

  • bayi dan kanak-kanak
  • warga emas
  • orang yang berpenyakit asma
  • bronkitis
  • radang paru-paru
  • penyakit paru-paru yang kronik
  • jantung
  • alahan
  • perokok
  • mereka yang sentiasa bekerja di kawasan terbuka



Meh sini, Melati nak kongsikan 10 tips mengatasi masalah jerebu ni yang Melati cedok dari web suria.fm.

  • Minum air masak 8 -10 gelas atau 2 liter sehari 
  • Elakkan dari memandu dengan tingkap yang terbuka
  • Kurangkan aktiviti di luar rumah
  • Tutup celah-celah daun pintu dan tingkap. Pastikan anda memasang pendingin hawa dan penulen udara (air purifier)
  • Kurangkan meminum kopi atau alkohol
  • Makan makanan yang kaya dengan vitamin C dan Vitamin E
  • Tidur yang secukupnya. Ia membantu tingkatkan sistem imun dalam badan.
  • Basuh muka dengan kerap terutama pada bahagian mata, mulut dan hidung
  • Pakai topeng N95 atau P100. Gunakan tisu lembap jika anda memakai topeng biasa (surgical mask)
  • Ambil supplemen tambahan seperti sepaket nutriferon atau sesudu teh vivix untuk imunisasi badan



Nasihat Melati, sekiranya anda mencari-cari vitamin untuk meningkatkan imunisasi badan yang rendah, carilah vitamin yang tinggi antioksidan. 
Lagi tinggi lagi bagus... 

Mudah-mudahan kita semua sihat sejahtera sehingga masalah jerebu ini pulih sepenuhnya. 

Popular posts from this blog

Betong, Yala, Thailand - 6hb Disember 2014

Sticky

Review NUTRIWHITE (Cleanser, Toner + Pelembap)