Tocopherol? Apa ke bendanya tu...Tocopherol adalah unsur kimia yang berlaku secara semula jadi dalam pelbagai jenis makanan. Biasanya dikenali sebagai vitamin E yang boleh membantu badan melawan pelbagai jenis penyakit kronik.Bahan antioksidan ini boleh didapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang paling segar seperti bayam, kacang dan minyak sayuran. 

Ia turut hadir dalam beberapa jenis makanan yang diproses seperti bijirin sarapan pagi, di mana bijirin tersebut diperkayakan dengan pelbagai vitamin termasuklah vitamin E ini.


Faedah Tocopherol kepada Kesihatan 

i. Meningkatkan Sistem Imun dan Metabolisme

Tocopherols adalah bahan antioksida yang boleh menghalang aktiviti radikal bebas dalam tubuh badan manusia. Ia juga boleh membantu dalam mengekalkan sistem imun secara berkesan. 

Fungsi tocopherols adalah untuk memastikan bahawa proses metabolisme dalam badan sentiasa kekal cekap. Tocopherols mampu melindungi isu tisu sensitif pada bahagian-bahagian tertentu badan seperti mata, kulit, payudara, hati dan testis.
ii. Mengurangkan Risiko Kanser dan Penyakit Kardiovaskular

Ia telah terbukti dalam kajian baru-baru ini bahawa tahap rendah vitamin E dalam darah boleh menyumbang kepada peningkatan risiko penyakit kanser, termasuklah kanser payudara dan paru-paru. 

Tocopherols sebenarnya boleh melambatkan proses pengoksidaan darah dan menghalang pembekuan darah dalam arteri.


iii. Mencegah Katarak

Katarak adalah masalah kesihatan yang sering berlaku di kalangan warga emas tanpa mengira lelaki ataupun wanita. 

Katarak ini disifatkan sebagai ketumbuhan yang tidak normal yang berlaku dalam kanta mata. Hadirnya antioksidan ini boleh melambatkan perkembangan penyakit tersebut. 


Menurut kajian, supplemen vitamin E boleh mengurangkan risiko katarak sebanyak 50% atau lebih.iv. Melambatkan Penuaan

Pakar-pakar perubatan percaya bahawa penuaan adalah disebabkan oleh penurunan kecekapan sistem imun dan juga peroksidaan lipid. Adalah disyorkan bahawa setiap orang perlu mengambil sekurang-kurangnya 15 mg vitamin E setiap hari

Kekurangan pengambilan tocopherols boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan, termasuk jerawat, keletihan, batu karang, anemia, kesuburan dan penuaan awal. 


Kekurangan vitamin E juga boleh meningkatkan risiko penyakit seperti penyakit jantung, artritis, strok, katarak, kencing manis, kanser dan demensia.


Bagaimana vitamin E memberi manfaat kepada kulit?

i. Melindungi epidermis (lapisan luar kulit) dari peringkat awal kerosakan cahaya ultraungu

ii. Meningkatkan keberkesanan bahan-bahan pelindung matahari

iii. Mengurangkan pembentukan radikal bebas apabila kulit terdedah kepada sinar UVA. 

iv. Menghalang pengoksidaan lemak yang mana ia adalah sumber utama kerosakan membran sel dalam badan


v. Mengurangkan kadar kehilangan air dari kulit dan menguatkan fungsi halangan kulit

vi. Melindungi minyak halangan kulit (lipid) baki semasa proses pembersihan

v. Mengurangkan keparahan kesan akibat terbakar terkena sinar matahariBegitulah serba sedikit perkongsian berkenaan Vitamin E yang amat penting untuk kesihatan. 

Tocopherol ini turut terkandung dalam Gentle Deep Foaming Cleanser. Bukan setakat bahan antioksida ini sahaja yang terkandung dalam pembersih yang hebat ini, namun ada ekstrak Alga Hijau, Strawberi Begonia dan Seaweed
Teruskan pembacaan tentang Penyelesaian Terbaik - NutriWhite Cleanser

Popular posts from this blog

Betong, Yala, Thailand - 6hb Disember 2014

Sticky

Review NUTRIWHITE (Cleanser, Toner + Pelembap)