Posts

Showing posts from 2015

4 Cadangan Supplemen untuk Pembawa Talasemia

Image
Talasemia adalah penyakit keturunan. Ianya adalah penyakit kecacatan darah. Kecacatan gen yang menyebabkan berlakunya keadaan tidak normal pada hemoglobin dalam darah. Hemoglobin adalah sel darah merah yang membawa oksigen dari paru paru ke seluruh anggota badan. 


Tanda-tanda TalasemiaKekurangan sel darah merah akan meyebabkan kulit menjadi pucat, mudah lesu dan tidak bermaya dan berkemungkinan besar mudah sesak nafas sekiranya hemoglobin semakin menurun.



Selain itu, tanda tanda Talasemia ini boleh dikesan dengan keadaan buncit pada bahagian perut yang mana berlakunya pembengkakan hati dan limpa. Pembentukan tulang muka, pipi dan rahang juga tidak begitu normal. 

Merawat TalasemiaPerlu diingatkan, bagi pembawa Talasemia adalah tidak disarankan mengambil suplemen yang mengandungi zat besi (iron) dibimbangi merosakkan organ dalaman. 


Di rangkaian Shaklee, terdapat beberapa vitamin yang mempunyai kandungan iron yang tinggi antaranya Vitalea, Alfalfa& Zinc Complex. Supplemen yang disarank…

Susah ke Nak Dapatkan Berat Badan yang Ideal?

Image
Ini adalah antara koleksi gambar berkenaan vitamin Lecithin untuk menurunkan berat badan secara semulajadi. 

Risau dengan masalah kegemukan. Risau nak makan sedap-sedap.
Sekarang sudah tak perlu nak risau, makan je apa yang melintas lalu, tapi yang penting ada cara untuk membuang lemak yang tak baik ni dari badan kita dengan segera.
Dengan adanya lecithin ni, yang asasnya adalah minyak soya yang bermanfaat untuk mencairkan lemak dan membawa keluar lemak ni dari diserap.
Nak lagi cepat lemak tu dibuang dari badan, gabungkan dengan Herb Lax. Perghhh..memang lagi lagi berkesan.
3 biji selepas setiap kali makan. Insha allah..berat badan maintain cun je walaupun berkali kali makan makanan berkalori tinggi.

Ubah gaya pemakanan kita. Kawal dan jaga. Menjaga kesihatan itukan satu jihad. 
Amalan mengambil 12 kapsul lecithin dan 3 omega guard sehari sebenarnya mampu membantu badan kembali sihat dan memperolehi berat badan yang ideal.


Demensia? 

Tips Rahsia Cantik

Image
Pernah dengar tak nama Raysha Rizrose? Beliau yang berusia 19 tahun ini adalah juara Dewi Remaja 2014/15. 




Beliau amat suka bersenam dengan cara membuat home work out

Katanya setiap kali bangun tidur, perkara pertama yang dilakukan adalah bersenam seperti strecthing, plank dan squat

Paling tidak pun, buat squat setiap hari untuk mengekalkan bentuk tubuh yang langsing. 



Katanya dengan bersenam, wanita nampak lebih cantik kerana cantik datang dari tubuh yang sihat. 

Bersenam adalah cara yang paling mudah untuk mengekalkan tubuh yang sihat. 

Selain itu senaman dapat membuang kalori yang tidak diingini serta membantu perjalanan darah. 
Kata gadis fotogenik ni lagi, beliau mengamalkan meminum banyak air putih untuk membuang toksin dalam tubuh dan membantu membersihkan organ tubuh. 
Setiap pagi, beliau juga mengamalkan pengambilan kolagen untuk menjaga kecantikan dalaman.  

Selain itu, gadis cantik ini juga mengamalkan sapuan serum minyak argan untuk memelihara dan melebatkan rambut secara semul…

B for Beauty

Image
Pernah dengar tak pasal kebaikan vitamin B? Kalau dulu-dulu, Melati tak nak ambil vitamin ni. Rasanya pahit dan tak sedap. 


Tapi semenjak bersama Shaklee, Melati rasa best pulak ngan vitamin B ni. Jom kita baca skit pasal kebaikan kandungan vitamin B ni.
Kandungan B ComplexActually, banyak penyakit boleh diselesaikan dengan vitamin B ni. B Complex ni ada 8 jenis vitamin di dalamnya antaranya B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 dan B12

Fungsi B1 - menukarkan karbohidrat kepada tenaga
Siapa yang sesuai ambil supplemen B Complex ni?Orang yang ingin jaga berat badan iaitu golongan yang ingin tukarkan karbohidrat kepada tenaga.



Apabila karbohidrat ditukarkan kepada tenaga, perut mula terasa lapar. Disebabkan perkara ini yang membuatkan orang tak berminat untuk mengambil B Complex kerana dibimbangi berat badan semakin bertambah.
Tetapi, sebenarnya bukan perut kita lapar, badan kita hanya memerlukan air yang secukupnya. Secara tak langsung, rasa lapar hilang. Pada waktu ini, pengamal B Complex perlu berdis…

7 Cara Nak Kawal Nafsu Makan

Image
1. Minum 2 gelas air putih sebelum makan Minum sebelum makan, boleh buatkan perut terasa kenyang. 

2. Perbanyakkan makan ikan Bagi seseorang yang memakan ikan, merasa lebih kenyang berbanding mereka yang mengambil daging merah - European Journal of Clinical Nutrition 

3. Ambil sayur berwarna oren dan hijau Sayuran hijau dan oren seperti lobak merah, brokoli atau bayam mempunyai 90% air dan kaya serat. Jadinya, perut jadi cepat kenyang

4. Ambil cuka dan kayu manis Gula dalam darah boleh dikawal dengan pengambilan cuka dan serbuk kayu manis selain memberi rasa cepat kenyang. - Department of Agricultural & Food Sciences, Zuric, Swiss
Ini kerana, jika kadar gula darah stabil, rasa ingin mengambil makanan manis atau tinggi karbohidrat menjadi kurang. Kadar gula dalam darah yang turun naik yang menjadi penyebab rasa lapar.

5. Makan karbohidrat kompleks Kentang, oatmeal dan beras merah akan mempercepatkan rasa kenyang. Ia boleh menggantikan nasi putih atau pun pasta. - British Journal of Nutrition


Antara Herb Lax, Sembelit dan Senna

Image
Dari sudut perubatan, sembelit ini berlaku apabila seseorang hanya membuang air besar kurang dari 3x seminggu. 
Orang yang menghidap cukup trauma ketika ingin membuang air besar kerana perlu meneran dan menahan sakit semasa proses tersebut. 
Sembelit boleh menyebabkan bau mulut dan badan yang tidak menyenangkan, sukar memberikan tumpuan, mengantuk, malas, lesu, sakit sendi, hilang selera makan, sakit kepala dan masalah kulit. 
Bagaimana sembelit terjadi? Sembelit boleh terjadi disebabkan penyakit kronik, stress ataupun mungkin disebabkan kesan pengambilan ubat- ubatan tertentu. 

Ia boleh juga terjadi sekiranya badan kurang pengambilan serat dalam pemakanan harian selain kurang meminum air yang mencukupi serta kekurangan aktiviti fizikal pun salah satu faktor yang menyumbang ke arah sembelit juga. 



Di rangkaian Shaklee, ada Herb Lax yang bebas gluten untuk mengatasi masalah sembelit ini. 

Gluten adalah sejenis protein yang melekit dan elastik yang biasa ada dalam tepung gandum, oats, barli da…

Bantu rawat Demensia dengan Lecithin

Image
Lecithin adalah lemak yang penting dalam sel badan. Ianya ada terdapat dalam makanan antaranya kacang soya dan kuning telur. Lecithin juga boleh diambil sebagai ubat dan banyak digunakan dalam dunia perubatan.
Lecithin dipercayai dapat mengubati gangguan ingatan seperti demensia (memory loss) dan Alzheimer (nyanyuk). 


Simptom Demensia ini adalah seperti lupa ingatan, susah untuk berfikir, sukar untuk menyelesaikan masalah dan adakala sukar untuk ingat sesuatu perkataan. 
Demensia ini boleh membawa kepada penyakit Alzheimer (nyanyuk).
Ada satu filem pecah panggung (box-office) Still Alice (2014) yang berdasarkan novel "Best Selling" Still Alice (Lisa Genova, 2007) yang mengisahkan seorang profesor linguistik dari Columbia University yang telah mendiagnosis penyakit Alzheimer yang dialami oleh dirinya sendiri. 
Actually, menakutkan juga tentang penyakit Alzheimer ini apabila menonton filem ini. 
Hasil kajian mengatakan yang Demensia ini terjadi disebabkan tekanan darah tinggi, merok…